Compost maken
Waarom compost?
-
Compost is een natuurlijke meststof én een grondverbeteraar
-
U kunt het kopen, maar ook eenvoudig zelf maken van keuken- en tuinafval
-
Goed voor uw tuin én beter voor het milieu
Zo zet u een composthoop op
-
Kies een plek
-
Half in de zon: warmte versnelt het proces
-
Gebruik een compostbak of maak een losse hoop
-
-
Laagjes opbouwen
-
Begin met een luchtige laag grof materiaal (takjes, bladeren)
-
Maak grote stukken klein
-
Strooi er wat tuingrond en compostmaker over
-
Ga verder met lagen van ±20 cm, telkens afwisselen met compostmaker
-
Bouw de hoop op tot ca. 1 meter hoog
-
-
Afdekken
-
Gebruik gras of gatenfolie
-
Dit houdt vocht en warmte beter vast
-
Wat mag er wél en niet op de composthoop?
Wel:
-
Tuinafval (bladeren, snoeisel, plantenresten)
-
Keukenafval (groente- en fruitresten, koffiedik, theezakjes, eierschalen)
-
Klein gesnipperd hout of takken
Liever niet:
-
Coniferenafval (verteert traag)
-
Sinaasappelschillen
-
Grote hoeveelheden gras in één keer
-
Teveel van één soort materiaal
💡 Tip: hoe kleiner het afval, hoe sneller de compost klaar is. Gebruik eventueel een hakselaar.
Extra hulp
-
Compostversnellers: bevatten micro-organismen die het proces versnellen
-
Kalk: laagje tussen het afval helpt bij een goede balans
-
Water: bij een te droge hoop af en toe sproeien
Omzetten
-
Zet de hoop een paar keer om: boven naar beneden en andersom
-
Zorg dat er voldoende lucht bij komt → dit versnelt de compostering
Wanneer klaar?
Met compostmaker en regelmatig omzetten:
na ca. 8 weken heeft u mooie zwarte compost
Meer weten?
Onze tuinadviseurs vertellen u graag meer over composteren, de juiste materialen en handige hulpmiddelen.
